Κυπριακό
1. Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
Η πατρίδα μας δικαιολογημένα επένδυσε και δημιούργησε αισιόδοξες προοπτικές με την ένταξή της στην ΕΕ. Οι προσδοκίες βασίζονταν σε δύο βασικούς πυλώνες. Η μία στρατηγική εστιαζόταν στο να αποτελέσει η ΕΕ τον καταλύτη επίλυσης του κυπριακού και η δεύτερη αφορούσε στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπου η Κύπρος θα αποτελούσε το «χειρόφρενο» για αυτήν την πορεία με αποτέλεσμα η Τουρκία να αισθανθεί την πίεση των ευθυνών της για το κυπριακό πρόβλημα.
Η Τουρκία, είναι η χώρα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, η χώρα που κουβαλά τα βαρίδια των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Τουρκίας, η χώρα που ευθύνεται για την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε χώρα μέλος της ΕΕ, η χώρα που παραβίαζε ετσιθελικά και παρανόμως την Κυπριακή ΑΟΖ.
Ακόμα και σήμερα, που οι πιθανότητες πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ελαχιστοποιούνται και προκύπτει πιθανότερο το σενάριο μιας ειδικής προνομιακής σχέσης Τουρκίας – ΕΕ, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κερδηθούν. Πρέπει επιτέλους να δράσουμε αποτελεσματικά εξυπηρετώντας τους οραματισμούς και τους στόχους μας για τους οποίους αγωνιστήκαμε σθεναρά για να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ.
Θεωρούμε ότι όλοι έχουμε υποχρέωση επιδείξουμε ενότητα και μαζικότητα στον αντικατοχικό αγώνα, χωρίς ενδοιασμούς, προκαταλήψεις και παραταξιακά συμφέροντα.